Julen nærmer sig med hastige skridt og mange af os har travlt med juleforberedelserne. For mange forbindes julen med forventinger, glæde og varme sammen med dem, vi holder allermest af. Vi husker måske vores barndoms jule med en særlig stemning og gør alt hvad vi kan for at skabe de varme og trygge rammer for vores egne børn. Juletiden er travl men også hyggelig for mange.
Ensomheden forstærkes
Mennesker der i forvejen er ensomme eller som måske ikke har deres kære i nærheden eller de er gået bort, føler ofte en forstærkning af ensomheden i juletiden. De spejler sig i andres fællesskab på f.eks. tv, i gadebilledet og internettet, hvor julescenarierne kan se varme og glædelige ud.
Mennesker der er ensomme, kan udefra stå og betragte hvordan fællesskaber lukker sig om sig selv i juledagene og som den lille pige med svovlstikkerne, kan de kun se på.
Med ensomhed kommer skammen ofte. Skam gør, at man pakker sig væk og føler sig forkert. Hvorfor er jeg ensom? Hvad er der galt med mig? Spørgsmål der forstærker skammen og vender forketheden indad . Man skammer sig over sin ensomhed og nogle lades som om alt er godt og andre isolerer sig måske endnu mere.
Hvad kan du selv prøve at gøre, hvis du føler dig ensom i julen
Der er forskellige muligheder for at få hjælp, når ensomheden banker på
- Sig det højt, hvis du har nogle i din familie eller netværk, du føler dig forbundet med
- Bor din familie langt væk, kan det måske være svært at ringe og fortælle, du er ensom. Måske skal i ses i juledagene og du kan tale med dem om det. Eller skriv en mail, hvor du giver udtryk for, at du glæder dig til de kommer og du savner dem.
- Det at tale om det, kan reducere følelsen af ensomhed.
- Selvom du måske ikke er troende, kan det lindre, at tale med en præst om dybere temaer i livet
- Find fællesskaber evt. på nettet. Der er flere og flere, der har blik for, at ikke alle har det lige godt i juledagene og arrangerer julekomsammener
- Afhængig af din alder, så undersøg hvad organisationer som f.eks. ældre sagen mv., kan rådgive dig med.
Det paradoksale ved ensomhed er jo, at det reduceres ved samvær, hvor man føler sig forbundet og ikke alle har desværre mulighed for det. Så ikke alle ovenstående råd, kan være gavnlige. Mennesker er også forskellige og det er også ok, hvis man ikke ønsker, at ændre på følelsen. Nogle kan også være nervøse for skuffelsen, hvis de prøver og de så ikke får den forventede effekt.
Læs også: Parterapi er også at tage hensyn til sine børn
Ensom trods fællesskab
Julen er også en tid, hvor mange mødes med familie og venner. Forventningerne kan være høje og følelsen af ensomhed stor, hvis man ikke føler, man passer ind eller bliver inkluderet. Det kan være, man ikke er blevet hørt ift. hvor julen skal holdes henne. Det kan være at samtaleemnerne ikke rammer ens egne og man måske har svært ved, at “tage ordet”
Mange også unge mennesker, kan opleve en følelse af ensomhed til trods for, det udadtil ser ud til, at der er f.eks. familiefællesskaber og plads til alle. Måske føler man sig taget lidt for givet og ikke inkluderet. Måske kan man have det svært ved for mange mennesker på een gang eller noget helt andet.
Det er ikke alle familier, der kan rumme, hvis der gives udtryk for dette. Nogle gange kan det skabe konflikt og selvom det ikke bliver sagt for at anfægte, kan det føles sådan af andre. Hvis man ikke selv er ensom i fællesskabet, har man ikke altid blik for, at andre kan have det anderledes end en selv. Ensomhed kan føles og komme til udtryk på forskellig vis samtidig med det er en universel følelse, alle kan blive ramt af.
Hvad kan I gøre som familie
Det kan være svært, at få en dialog eller kommunikation til at fungere, når man har forskellige vinkler på en sag og ikke har blik for hinandens perspektiver. Forsøg at tale udfra der, hvor du selv står uden at anfægte. I kan alle som familiemedlemmer arbejde med, at give hinanden plads og anderkende, at følelserne og oplevelserne i samme sag, kan være forskellige. Lyt og spørg nysgerrigt ind til hinanden uden vurdering. Det er ikke nødvendigvis nemt men følelser og forskellige forventinger til samværet i julen kan være konfliktstof.
Giv hinanden fysisk og mentalt plads. Gå nogle ture. Respekter og så vidt muligt imødekom forskellige behov i juledagene. Prøv at have lidt opmærksomhed på hinanden. Er der emner i samtalerne, hvor nogle ikke rigtig kan være med eller bliver inkluderet. Er der nogle, der er stille og putter sig, som måske ikke har det godt i selskabet? Empati og omsorg for hinanden kan trænes.
– Og julen er hjerternes fest siges det. Måske er det der, man skal arbejde med at lytte mere end man taler og være oprigtigt nysgerrig og interesseret i hinandens liv. Ensomhed kan alle komme til at føle og nogle gange, kan vi måske få venskaber på tværs af generationer, ved at være opmærksom på andre, blive besøgsven eller åbne vores dør lidt op for et medmenneske.
Rigtig glædelig jul til alle