Angst er en naturlig reaktion på oplevet fare. Det er en følelse i kroppen, der gør, at vi reagerer instinktivt og hurtigt på farlige situationer. Angsten gør, at vi enten flygter eller forsvarer os mod den opståede fare. På den måde, er angst en naturlig del af det, at være mennesker og vi kan alle opleve den i forskellige situationer. I farefulde situationer, fortæller angsten os, at der er fare på færde og sætter vores krop i alarmberedskab. På den måde, kan angsten betegnes som en “ven”, der fortæller os, at vi er på vej ud foran en bil eller andet uhensigtsmæssigt for vores overlevelse.
Det er vigtigt at skelne mellem en normal form for angst og en angstlidelse
Ovenstående kan man betegne som den såkaldte normale form for angst, som vi alle sammen kan opleve i forskellige situationer. Når et menneske har en angstlidelse, er angsten forstørret op og kan også bare dukke op, ud af det blå. Mennesker med angst oplever ofte, at det er angsten, der har kontrollen over dem og deres liv. Mange gør mange forskellige tiltag, for netop at undgå angsten, hvilket kan medføre andre problemstillinger. Det er i sagens natur ubehageligt at have angst, hvorfor vi alle prøver at undgå situationer, der er angstprovokerende for os. Når et menneske, har en angstlidelse, kan det for nogle være svært at passe et job eller et studie. Angsten for at fejle i sociale sammenhænge, er til stede ved os allesammen men idet angsten er forstørret hos mennesker med en angstlidelse, kan sociale sammenhænge virke angstprovokerende og hæmmende for et menneske med f.eks. social angst.
Der findes forskellige typer af angst.
Angst er ikke bare angst og mennesker med angst er også forskellige fra hinanden. Der er nogle lighedspunkter i de forskellige udtryksformer men herudover er mennesker også forskellige. Af angsttyper kan der nævnes; fobier som f.eks. social fobi eller araknofobi, som er angst for edderkopper. Herudover mange andre fobier. De fleste mennesker vil opleve større eller mindre forbier igennem deres liv uden at det derudover nødvendigvis hæmmer dem. Bliver fobien hæmmende, kan samtaleterapi f.eks afhjælpe på følelsen. Herudover er der angsttyper som panikangst, generaliseret angst, PTSD og angst der er udsprunget af psykiske lidelser, alkohol og stofmisbrug mv.
Du kan læse mere om angst på www.sundhed.dk
Angst kan helbredes eller i hvert fald reduceres
Det er muligt at komme ud af sin angst med samtaleterapi, kognitivbehandling eller igennem arbejdet med f.eks. yoga, mindfulness eller terapiformer som hesteassisteret psykoterapi. Gennem arbejdet med sig selv, får personen med angst nye handlemuligheder samtidig med, at han eller hun lærer sig selv og sine reaktionsmønstre bedre at kende. En dygtig terapeut vil altid tage hensyn til personens komfortzone. Der startes med samtaler samtidig med, der udvikles mulighed for at udforske nye tiltag sammen og samtidig tilbyde en “safe haven”. Her kan personen med angst, finde ro og genkendelighed inden han eller hun igen er klar til at træde ud og tale om det besværlige.
Hvilke tiltag kan reducere angst?
Igennem samtaleterapi og kognitiv terapi, kan personen få sat ord på sin angst og beskrive, hvornår angsten er mest problematisk. Han eller hun kan beskrive, hvad der ligger før, under og efter et angstanfald. Sammen kan personen og terapeuten dykke ned i de fortællinger, der er til stede og undersøge sammenhænge, situationer og begivenheder personen har oplevet. Dette kaldes for den narrative tilgang. Der kan også arbejdes kognitivt med angst, hvor den angstfyldte lærer at tale sig selv til ro og fornuft, når angsten kommer. Nogle gange kan det være fordelagtigt at koble de to tilgange sammen til en neurosekventiel tilgang.
Terapeutisk kan hesteassisteret terapi sammenkoblet med vejrtrækningsøvelser og lette yogaøvelser have en gavnlig effekt på et angstfyldt sind. Det kan måske lyde lidt underligt, især hvis personen ikke er vant til heste. Uanset hvilken terapiform, vi bruger, vil det første, der altid skal etableres, være tillid. Personen med angst, har brug for at vide, hvad terapeutens hensigter er og han eller hun har brug for, at blive mødt med tålmodighed, forståelse og omsorg.
Man kan godt være modig, selvom man har angst.
På billedet, kan du se Jannie, der rider på min hest Roxy. Roxy er en stor Dansk varmblod på 172 cm i stang. Hun er høj men en rolig, venlig og tillidsskabende hest. Jannie har igennem mange år kæmpet med ængstelig evasiv personlighedsforstyrrelse og hun har ingen kendskab til heste. Heste er dygtige til at kommunikere og en god terapeut, hjælper personen med angst at sætte ord på hestens signaler. Til at starte med, var meningen ikke at Jannie skulle ride på Roxy. Men primært “connecte”, lære noget om hestens signaler, sanse, fornemme og måske trække en tur med hende. Alle de ting, arbejdede vi først med, hvorefter jeg sadlede hende op. I Jannies eget tempo, kom hun op på Roxy. Til at starte med bare i skridt, hvor jeg havde Roxy i en longe (Lang line), hvor Jannie fik lov til at fornemme bevægelserne, mærke sit eget åndedræt og finde sin egen rytme. Jannie endte med at trave i longen og fandt ret hurtig ind i – for hende – fremmede bevægelser.
Det er videnskabeligt bevist, at vores stresshormoner reduceres, når vi arbejder med heste. Desuden højnes vores lykkehormon i samspil med hesten. Rent ubevidst, har forskere undersøgt, at hestens særegen duft og varmen fra dens krop samt dens bevægelser, reducerer angsten i et forpint sind og træner ikke bare vores fysiske balance men også vores mentale og psykiske balance.
I min praksis, bruger jeg primært heste i arbejdet med børn og unge sammen med narrative metoder. En terapiform, som har en enorm gavnlig effekt på et forpint sind. Jeg kan sagtens tilbyde et tilsvarende forløb til voksne men på nuværende tidspunkt, foregår de fleste af mine konsultationer online pga. Covid-19. Herudover efter, vi har åbnet op igen for almindelige konsultationer, er de konsultationer, jeg afholder udover online primært samtaleterapi i min hyggelige praksis.
I de situationer, hvor jeg møder mennesker med angst, arbejder vi med samtaleterapi og undersøger de omstændigheder, der er tilstede under et angstanfald og hvordan personen coper med dem. Coping betyder kort fortalt, hvordan vi håndterer og mestrer svære situationer, som f.eks. et angstanfald kan være. Herudover kan samtalerne suppleres med Walk and Talks i naturen f.eks. i skoven. Sceneskiftet kan ofte være medvirkende til nogle andre perspektiver både på angsten og hvordan angsten påvirker personens liv.
Vil du gerne vide mere om angst, kan du læse mere på www.angstforeningen.dk
Hvis du lider af angst og gerne vil have professionel hjælp er du altid velkommen til at kontakte mig for en gratis samtale. Du kan booke et møde her