Der er mange årsager til, at par opsøger terapeutisk hjælp af en psykoterapeut. Ofte opsøges hjælpen, for at blive afklaret omkring sin situation i parforholdet og ønsket om, at give parforholdet en chance mere. Mange gange hører jeg som terapeut, at parret er kørt trætte i skænderier og konflikter med mistillid af forskellig karakter til følge. Par er forskellige og der kan være forskellige grunde til at gå i parterapi. Det typiske ønske og forhåbning for parret er, at de gerne vil blive sammen som udgangspunkt, hvorfor de har taget det første skridt på vejen og søgt professionel hjælp. Gennem terapi, får parret mulighed for at blive hørt hver især, lytte til hinanden og mødes under trygge omgivelser, hvor jeg som terapeut tager styringen for samtalen, så begge føler sig trygge og der er plads til begge.
Terapeutens rolle
Det er min fornemste opgave, at skabe plads til begge parter i rummet. Så de ikke føler forskelsbehandling og trygt kan sige, hvad de har på hjertet. Afhængig af det enkelte par, tager jeg styring på samtalen men på en nænsom måde, der gennem mine spørgsmål, skaber plads til reflektion for den enkelte såvel som for begge parter. Vi dykker ned i forhistorier og kan til tider gå langt tilbage i tiden, da oplevelser fra f.eks. ens unge år, kan være medskaber af, hvordan man oplever livet og herunder også sit parforhold på godt og mindre godt. Det er ikke min opgave at afgøre, om folk skal blive sammen eller ej. Men det er min opgave at støtte op om i processen, at skabe klarhed for parret i hvad dets drømme, værdier og forhåbninger til hinanden er, så de kan træffe de valg, der er rigtigst for dem.
Kommunikation og aktiv lytning
Gennem forløbet, arbejder vi en del med kommunikation og aktiv lytning. Vi arbejder med kommunikationsformer, der ikke er anklagende men beskriver følelser, oplevelser og synspunkter udfra den enkeltes synspunkt. Mange i parterapi kan genkende, at deres kommunikationsform har ændret sig fra da de mødtes til hvor de står i dag. De er måske ikke så indlevende og forstående, som tidligere. Måske har for mange konflikter gjort, at de hver især føler sig anklaget og ofte må forsvare sig selv. Sammen dykker vi ned i, at få ændret kommunikationsformen og der kan gives øvelser med hjem, der kan trænes og tales om.
Aktiv lytning kan også trænes. Det er en måde at give respons på, udfra en oprigtig lytning og interesse for det den anden siger. At lytte uden at konkludere, tolke og vente på det bliver ens egen tur, kan være svært men en færdighed, vi mennesker kan træne.
“Vi mennesker har fået en mund og to ører, så vi kan lytte med interesse og oprigtighed til det sagte”
Ofte kommer par hos mig med så meget på hjertet og så mange frustrationer og uforløste følelser, at der skal en styring til, i hvert fald i starten, så der skabes plads til begge parter. Når jeg har talt med en af parterne inviterer jeg altid den anden til at give sin resonans til samtalen mellem mig og den anden, gennem en bestemt form for spørgeteknik. På den måde, skabes der rum både til at få sagt det, der lægger den enkelte på sinde, til refleksion og til videre bearbejdning fremadrettet. Begge parter vil få taletid og blive hørt gennem et forløb.
Gennem forløbet, skabes der plads til at parret kan være i den proces, de skal arbejde i for at få skabt nye forståelser og nærhed til både sig selv og hinanden. Det kan sagtens være, der kommer mange uforløste følelser frem under samtalen. Gør der det, forholder vi os sammen til dem og giver dem plads. Dermed kommer der flere nuancer på følelserne, der giver mulighed for, at de kan ses i et andet lys.
Et parterapeutisk forløb, er en kærlighedserklæring til hinanden og en respekt for både sig selv og det menneske, man har en relation og livsfortælling med. Det kan kræve lidt mod, at gå i parterapi. Men hos mig bliver man mødt ligeværdigt og med terapeutisk kompetence, hvor målet er, at understøtte de drømme, mål og intentioner parret har.
Rikke Kragh er parterapeut i Nordjylland med praksis i Asaa.