I sidste blogindlæg skrev jeg om min personlige rejse fra pædagog til psykoterapeut. Det at skrive noget fra vores livsfortællinger er narrativt. Narrativt betyder at fortælle.
Da jeg fortalte om min personlige rejse fra at være pædagog til psykoterapeut, udvalgte jeg passager fra min fortælling, som jeg fandt relevant i forhold til mit blogindlæg. Når vi udvælger noget i en fortælling, fravælger vi enten bevist eller ubevist noget andet. Det er helt naturligt, da et menneskes levede liv indeholder tusindvis af store og små fortællinger. Du kan forestille dig dit liv som en roman. Der er et plot og en handling. Der er en hovedfortælling men også en masse små sidefortællinger, hvor dramaer, begivenheder og omstændigheder også udspiller sig. Mit sidste blogindlæg kan slet ikke fortælle alt fra mine tyve år som socialpædagog og psykoterapeut. Jeg kunne vælge nogle andre fortællinger eller vinkler. På den måde ville formidlingen eller historien få et andet udtryk men det ville stadig være min fortælling.
Vi undersøger det levede liv som en arkæolog undersøger et landskab
Forestil dig, at dit levede liv er landskaber med bakker og dale. Måske er der søer eller hav, der omkredser noget af det. Nogle steder kan jorden være stenet og ufrugtbar og andre steder er der den fineste muldjord, hvor du kan gøde dine nye spirer og smukke gamle træer. Når vi sammen begiver os ind på nogle af dine livsveje og åbent og nysgerrigt – nærmest med et barns øjne – undersøger nogle af dine fortællinger, giver det mulighed for, at vi også finder nogle af de fortællinger fra dit liv, som der måske ikke umiddelbart er så meget fokus på. Med en arkæologs præcision og tålmodighed, støver vi glemte fortællinger af eller forundres og glædes over styrker, du ikke vidste du havde. At arbejde narrativt i en terapeutisk kontekst, skaber grobund for at dine oplevelser og dine fortællinger blive betydningsfulde og giver nye bevidstheder og muligheder for dig, så du træffer de valg, som er gavnlige og vigtige for dig – også fremadrettet.
Du er eksperten i dit liv
Det kan være, du måske tænker: “Jamen du er da terapeuten. Så du ved da bedre?” Ja måske, på nogle punkter er det nok rigtigt. Jeg ved vel bedre i forhold til metoden og spørgeteknikken. Men med dig og din trivsel for øje, er det vigtigt for mig som terapeut, at kontrollen og “magten” over dit liv, tilhører dig. Mine sandheder skal ikke forplumre dit billede og følelser af, hvordan det gode liv skal leves for netop dig. Jeg er trænet i at holde mine egne meninger og holdninger til hvad det gode liv er ude af samtalerne. Når vi arbejder med at du f.eks. ønsker, at genfinde balance i dit liv, at få kontrol over din angst eller din livskrise, så arbejder vi med eksternalisering og at finde nogle af dine ressourcer, der også ligger i fortællingerne. Vi tilstræber at gøre din historie “levende” og nuanceret, så den problemfyldte historie ikke kun er den, der skal definere dig som menneske.
Du kan høre om begrebet eksternalisering af Allan Holmgren i videoen her. Eksternalisering betyder kort fortalt, at vi tilstræber at adskille personen fra problemet. Du er ikke dit problem. Problemet er problemt og du er dig.
Det narrative menneskesyn
Den narrative tilgang, har sit udspring i filosofien. Filosofien og videnskabsteorien bag, vil jeg ikke gå i dybden med her, da det er meget omfattende og læsetungt. Men er du nysgerrig, kan du selv fordybe dig i teorierne bag. For mig personligt, udvikler jeg hele tiden et menneskesyn, der bliver mere og mere narrativt. Det er en måde, at møde verdenen og andre mennesker på med respekt og en undersøgende og ufordømmende nysgerrighed. Uden at dømme og konkludere. At være i samspil med både mine nærmeste og andre relationer i mit privatliv såvel som i mit faglige liv som psykoterapeut. Vi mennesker har alle fordomme i en eller anden grad. Når vi møder andre mennesker, forsøger vi ubevidst at mærke og forholde os til dem udfra vores ståsted i verdenen. Derfor kan det ind imellem være, at vores forskellige værdier kulminerer. Vi kan træne åbenhed i mødet med vores medmennesker, -måske især dem, der ikke ligner os. Det er ikke nødvendigvis det samme som at vi skal acceptere alt fra andre men igennem dialog forsøge at sætte os ind i den andens intention med deres handlinger. De fleste mennesker har gode hensigter og intentioner på både egne og andres vegne. Men vi kan forblændes af kultureller koder og normer, som kan være forskellige fra både kultur til kultur men også i det nære. F.eks. familie til familie, skolen, arbejdspladsen mv. Ingen af os kan sige os fri for nogle gange at dømme og vurdere hinanden. Vi gør det ikke af ond vilje men måske for at forstå både den anden og vores egen intention i samspillet, dialogen og relationen.
En lille øvelse kan være: Prøv at være bevidst om, når du taler med et menneske, der f.eks. gør dig vred, provokerer dig eller du føler dig udfordret af. Hvad er det for nogle af dine værdier, der måske bliver ramt? Hvorfor reagerer du, som du gør? Hvad har du på spil?
Skriv dig fri
Da den narrative tilgang, har sit udgangspunkt i fortælling, har jeg udarbejdet onlinekurset Skriv Dig Fri. Den narrative tilgang, vægter realtionen til andre mennesker højt. Nogle gange, når jeg har samtaler med folk, kan jeg finde på, at invitere nogle for deres betydningsfulde andre med. Den/m der bliver inviteret med, får en guidet opgave i sessionen og på den måde, bliver de vidne til min klients fortælling og kan understøtte den. Det er en meget stærk oplevelse for personen, jeg arbejder med, at en nær relation, ser og hører ham/hende og giver respons på det udfra narrative metoder.
Jeg har som sagt udviklet skrivekurset Skriv Dig Fri, der er et terapeutisk skrivekursus. Igennem kurset bliver du vidne til din egen fortælling og får mulighed i, at undersøge sider i f.eks. en problemfyldt fortælling, hvor du får flere nuancer på den. Nogle af øvelserne, kan du fortælle om eller vise andre, hvis du har lyst. Du kan også vælge, at det skal være din private fortælling, som kun din dagbog, har adgang til. Det bestemmer du nemlig. Er du nysgerrig om, at høre mere om Skriv dig fri, kan du læse om den her.
Overvejer du et terapeutisk forløb, så du kan få arbejdet med dine problemfyldte fortællinger og både gå gamle stier nye og finde nye livsveje, er du velkommen til at kontakte mig til en gratis forsamtale, hvor vi samtaler om, hvordan et forløb for dig, kan se ud og om du ønsker at samarbejde videre med mig i din proces.