Opdateret d. 30-05-2024 af Rikke Kragh
Hvad er traumer?
Nogle af de mest almindelige symptomer ved et psykisk traume er:
- Ekstrem årvågenhed, at være på konstant på vagt for farer
- Forstyrrende tanker og minder om oplevelsen, som kan føles ukontrollerbare
- Søvnproblemer og mareridt
- Koncentrations og hukommelsessvigt
- Social tilbagetrækning og isolation
- Undgåelse af steder og aktiviteter, der minder om oplevelsen
- Du bliver let forskrækket
- Du har en vedvarende oplevelse af stærkt ubehag og pinefulde følelser
- Din krop reagerer med vedvarende fysiske symptomer i form af spændinger og irritation
Hvad er årsagen til traumer?
Traumer kan både være fysiske og psykiske. Et traume er en eller flere belastinger et menneske har været udsat for, hvor det kan have været udsat for vold, incest og andre overgreb. Traumer kan udløses af både fysisk og psykisk vold og trusler. Men et traume kan også udløses igennem andre former for kontroltab, som f.eks at være vidne til vold og trusler, trafikulykker, ulykker i hjemmet osv.
Herudover kan børn af alkoholikere, andre med belastningstunge fortællinger, flygtninge og/eller soldater, der har været i krig udvikle PTSD. PTSD (Posttraumatic Stress Disorder eller på dansk Posttraumatisk stresslidelse) er en tilstand, der kan opstå hos personer, har været udsat for voldsom belastning af katastrofelignede karakter, så som alvorlige ulykker, krigshandlinger eller incest
Traumebehandling i Nordjylland
Hvordan kan jeg støtte dig ud af dit traume eller i reduceringen af det?
Igennem et særligt tilrettelagt forløb, arbejder vi nænsomt med de fortællinger, der ledte op til traumet og indtil du kontakter mig. Når jeg arbejder med mennesker med traumer, er det vigtigt ikke at retraumatisere personen, hvorfor vi arbejder undersøgende med flere sider af din fortælling. Vi arbejder desuden også med både terapeutisk brevskrivning, mindfulnessøvelser og evt. lette yogaøvelser, hvis sindet bliver for påvirket og du har brug for at genfinde din ro. I et forløb hos mig, tager vi altid hensyn til din proces og udvikling.
Jeg tilbyder
både almindelige face-to-face samtaleforløb og online samtaleforløb. Ønsker du et onlineforløb, er fordelene at du kan blive i dine egne vante omgivelser og forløbet kører igennem zoom eller facetime. Ønsker du et face to face forløb, vil du møde ind i min konsultation, hvor vi sidder sammen og arbejder.
I begge forløb, vil du møde en nærværende og kompetent psykoterapeut, der tager dig og dine problemstillinger alvorligt.
Samtaleterapi
Et psykoterapeutisk face-to-face samtaleforløb i min hyggelig konsultation i Vodskov.
Online Terapi
Arbejd med dig selv hjemmefra. Et psykoterapeutisk online forløb hvor du er i dine egne trygge omgivelser
Hos mig, handler det om dig
Det handler om, at du gennemgår den udvikling, så du kan få din livsglæde og selvværd tilbage. Samt du lærer dig selv og dine følelsesmæssige mønstre bedre at kende. Igennem den viden, du får om dig selv, bliver du også bedre istand til at træffe sunde og vigtige beslutninger på dine vegne.
Kontakt mig i dag
Mindfulnessøvelserne “Chill Out Stress Free” samt terapeutiske skrivekurset “Skriv Dig Fri” er en del af forløbet, som et supplement, der kan understøtte din proces. Du får begge kurser GRATIS når du investerer i et terapiforløb hos mig. Du kan læse mere om begge kurser her
I tvivl om du har brug for en psykoterapeut eller en psykolog? Du kan læse om forskellene her og finde ud af hvad der det rigtigste for dig i din situation
Hvordan det kan føles at være traumatiseret
At være traumatiseret kan være en dybt forstyrrende og overvældende oplevelse, der kan påvirke alle aspekter af dit liv. Traumatiske hændelser kan komme i mange former, fra en pludselig skilsmisse til en voldsom ulykke, og hver person reagerer forskelligt på sådanne traumatiske begivenheder. Når noget overvældende hændelse sker, er det som om hjernen fanges i et øjeblik af intens frygt og angst, hvilket kan efterlade dybe spor i både hukommelse og kroppen.
For mange mennesker bliver traumebehandling en vigtig del af processen med at komme videre. Behandlingen kan hjælpe med at bearbejde de fornemmelser og oplevelser, der er lagret nær kroppen, og som måske har ændret den måde, man ser verden og mennesker omkring sig på. Det er en rejse, der kræver tid, tålmodighed og ofte hjælp fra professionelle terapeuter.
Angst er en hyppig følgesvend til traumet, som kan invadere hverdagen og gøre selv almindelige situationer til en kamp. Mange mennesker oplever, at deres oplevelse af sikkerhed og tillid til andre er blevet undermineret. Gennem terapi lærer de at genkende og håndtere disse angstfyldte følelser, så de igen kan føle sig mere rolig og sikker.
En traumatisk oplevelse kan sidde i mange år, og for nogle bliver det en del af deres identitet og livshistorie. Det at fortælle om sin oplevelse kan være en kraftfuld del af helingsprocessen. Det at sætte ord på traumatiske hændelser og dele sin erfaring kan hjælpe med at bryde isolationen og skabe en følelse af fællesskab med andre, der har lignende erfaringer.
Det er også vigtigt at anerkende, at traumebehandling ikke er en lineær proces. Der kan være tilbageslag, og fornemmelserne fra den overvældende hændelse kan genopstå, især under perioder med stress eller yderligere livsændringer som f.eks. en skilsmisse. Men med den rette behandling og støtte, kan mennesker finde nye måder at forholde sig til deres oplevelser og begynde at bygge et liv, hvor traumet ikke længere styrer dem.
For os alle er det vigtigt at have medfølelse og forståelse for de udfordringer, som mennesker med traumatiske oplevelser står over for. Vi kan alle bidrage til en verden, hvor behandlingen af traumer er tilgængelig og hvor hver enkelts kamp for at komme videre anerkendes og støttes. Det er en kollektiv indsats, der kræver, at vi lytter og lærer af hinandens oplevelser, så vi sammen kan skabe et mere helende samfund.
Nøgleord for denne artikel er: Traumebehandling Nordjylland, Traumeterapeut Nordjylland, PTSD, Traumer.
Rikke Kragh er psykoterapeut i Nordjylland, og har arbejdet med traumebehandling i over 20 år såvel som andre vigtige temaer som depression, angst og parterapi.